Fără categorie

Cum sa faci cumparaturi online in siguranta?

Cumparaturi online in siguranta

Cum sa faci cumparaturi online in siguranta? 6 pasi simpli

Contextul actual a facut ca orientarea spre cumparaturile online sa devina parte din viata noastra mai mult ca oricand. Totusi, odata cu acest trend ascendent a crescut exponential si rata atacurilor asupra asupra datelor cu caracter personal si a inselatoriilor online. Acest lucru nu trebuie sa securajeze demersul nostru. Dimpotriva! La fel cum in viata reala avem grija sa ne protejam poseta sau portofelul de hoti, si in spatiul virtual putem adopta o conduita responsabila in cativa pasi simpli.

1.     Acceseaza doar site-urile securizate

Site-urile securizate folosesc certificate SSL valide. SSl este un protocol de securitate ce valideaza identitatea site-ului si cripteaza datele transmise intre browserul utilizatorului si site-ul accesat. Pentru a recunoaste site-urile securizate, trebuie sa cautati simbolul unui lacat in partea de sus a browserului, acolo unde este afisat URL-ul. O alta metoda de recunoastere este sa verificati daca in bara de adresa a browserului URL-ul incepe cu https://.

Ai grija de securitatea dispozitivelor pe care le folosesti

Aici ne referim, desigur, la antivirus. Asigura-te ca ai intotdeauna actualizarile facute la zi, atat pentru solutia antivirus aleasa, cat si pentru softurile si aplicatiile pe care le folosesti. Utilizand un antivirus performan, avand grija ca actualizarile sa fie la zi si folosind o conexiune securizata la Internet, vei reusi sa reduci foarte mult riscul ca datele tale personale sa nu fie compromise.

Fii atent la retelele WIFI!

Specialistii in domeniu ne avertizeaza sa fim extrem de vigilenti in ceea ce priveste retelele WIFI publice. De cele mai multe ori ele nu prezinta siguranta. Asadar, daca te afli in afara locuintei si vrei sa cumperi ceva online, este bine sa ai instalata o retea virtuala privata (VPN).

Protejeaza-ti conturile prin autentificarea in doi pasi

In momentul de fata, fie ca vorbim despre conturi de email, retele de socializare, aplicatii de online banking, etc., mai toate ofera posibilitatea autentificarii in doi pasi. Acest lucru presupune validarea intentiei de logare in contul respectiv prin introducerea unui cod suplimentar primit pe telefon, de exemplu.

Foloseste parole puternice

O parola puternica presupune utilizarea unei litere mari, a caracterelor alfabetice, cifrelor si simbolurilor. De asemenea, evitati sa setati ca parola date de nastere, nume ale membrilor familiei sau animale de companie. Contraindicata este si utilizarea aceleasi parole pentru mai multe conturi.

Atentie la ce descarcati pe dispozitivele folosite!

Da, o parola puternica este greu spre imposibil de „spart”. Dar, sa nu uitam ca odata cu evolutia tehnologiei si atacurile cibernetice au progresat. Astazi, un singur moment de neatentie atunci cand deschideti un mail sau navigati pe Internet, poate duce la descarcarea unui tip de virus ce memoreaza, din fundal, parolele si datele personale, atunci cand le tastati.

Sa facem cumparaturi online a devenit un stil de viata. Iar asta nu poate fi decat un lucru bun! Cu putina atentie la cateva detalii si asumarea unei atitudini responsabile, riscurile pot fi prevenite. Daca mare parte din pasii prezentati in acest articol tin strict de tine, noi te putem ajuta cu cateva solutii de antivirus performante, si care, de-a lungul timpului si-au dovedit eficienta.

Solutii antivirus

Solutii VPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.