Riscurile utilizarii unui software fara licenta
Intr-o lume in care digitalizarea a devenit parte integrantas a vietii de zi cu zi, licentele originale, atat pentru acasa, cat i pentru firme, sunt esentiale.
Instalarea unui software fara licenta, desi in prima instanta poate parea varianta optima pentru a economisi bani, atrage de la sine mai multe riscuri decat avantaje. Tocmai din acest motiv, Licensio ofera solutii software originale, la preturi avantajoase. In vreme ce industria software-urilor piratate ajunge la zeci de miliarde de dolari anual, daunele catre utilizatorii finali se pot dovedi mai costisitioare decat achizitia unei licente originale.
1. Dispozitivele devin mai vulnerabile la atacuri
Activarea unui software fara licenta se face prin intermediul unui crack ce genereaza un numar serial din 25 caractere. De multe ori aceste crack-uri au incorporate elemente malware care infecteaza dispozitivele pe care le folositi. Elementele malware si virusii, astazi activate si controlate de la distanta, pot accesa parole, date bancare sau se pot conecta la camera si microfonul dispozitivelor.
2. Un software fara licenta se poate bloca
Chiar si atunci cand nu contin virusi sau elemente malware, licentele piratate nu pot copia 100% originalul si pot contine erori.
3. Un software fara licenta nu beneficiaza de actualizari
Actualizarile sunt necesare pentru imbunatatirea functionalitatii unui software, dar si pentru corectarea erorilor de securitate. In cazul licentelor piratate, accesul la toate aceste actualizari nu este posibil, ceea ce va expune dispozitivele dumneavoastra la vulnerabilitati. De asemenea, nu este posibila trecerea la versiunile ulterioare.
4. Utilizarea licentelor piratate poate duce la probleme legale
Licentele software intra sub incidenta legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Cu alte cuvinte, pirateria reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani, sau amenda.